Survival Guide For Nye Studenter!

Hei, er du ny student i Sogndal og skal delta på fadderuken? Da må du lese denne survivalguiden!

Survival Guide For Nye Studenter!

Nå som du har flyttet hit, antas det at du også har funnet et sted å bo, enten om det er gjennom en privat utleier eller gjennom vår flotte studentsamskipnad, kjent som SAMAN. 

Noe av det viktigste å gjøre før du slår deg ned er å bli kjent med dem du bor med, slik at man unngår noen form for misnøye blant folka du bor med. 

 1. Avtal et husmøte med alle i kollektivet/leiligheten og slå fast regler og rutiner som skal utføres når og hvem som skal gjøre det. Her kan dere f.eks, ta opp innkjøp til kollektivet/leiligheten og hvem som skal vaske når.

 

Apper

Det finnes også en rekke praktiske apper som kan være greit å ha under fadderuken:

 1. Studentbevis: Det er alltid greit å ha et elektronisk studentbevis og her kan du i tillegg legge til medlemskapet ditt hos     meieriet 
 2. Google Maps: Ettersom du nylig har flyttet til en ny adresse kan det være fort gjort å glemme hvor du bor.                             Har du en adresse så følger appen deg dit, akkurat som en edru kompis
 3. Drikkeleker: En gøyal app som er en flott ice-breaker på vorsj

 

Mat

I følge de fleste forskere (og meg selv) er hjemmelaget nattmat en farlig affære. Det blir nesten to hele uker med fuktige kvelder fremover og det anbefales å kjøpe seg mat på veien hjem istedenfor å slå på ovnen hjemme.

 1. Pizzabakeren ligger rett i sentrum og serverer, som det sies i navnet, pizza. Det er flott til både kveldsmat og narsj, eller morningen etterpå.
 2. Subway har vi rett med Amfi Sogndal, og til tross for at senteret er stengt på nattetid så har Subway sin egen lille inngang hvor man kan tre inn i varmen og få seg god mat til en rimelig pris
 3. Meat Point har også et serveringstid på nattestid hvor man kan kjøpe alt fra kebab til pommes frites, og er lokalisert rett ved siden av inngangen til Meat Point

 

Utesteder

I Sogndal har vi tre hovedsteder hvor man går ut, hvorav den ene er studenthuset Meieriet hvor alle studenter kommer inn! Om du bare skal ta en tur på byen etter et knallhardt vorsj, skal nyte en konsert eller delta på sosiale arrangement så er det masse som skjer i løpet av fadderuken (P.S: Du finner hele fadderukeplanen ute på Meieriet sin facebook-side, og deres faddere er veldig hjelpsomme hvis dere har noen spørsmål angående fadderuken)

 1. Studenthuset Meieriet er våre studenters «egne» utested hvor vi tilbyr alt fra konserter til sosiale arrangementer. Her har dere også muligheten til å bli medlem av Studenthuset Meieriet, som blant annet gir dere ulike goder som rabattavtaler hos andre aktører. I tillegg til dette er Meieriet også en stor sosial scene hvor du kan komme innom og ta en prat med dem på huset (de er veldig snille). De har også et kontor som er åpent alle dager fra 14:00-18:00 i fadderukene, så hvis du lurer på noe er det bare å komme innom og ta en prat! Her kommer alle som er studenter ved HVL inn og studenter ved Sogndal folkehøgskule som er fylt 18 år.
 2. Lægreidspuben er Sogndal sin pub hvor det spilles musikk over anlegget deres. De har også to biljardbord som er svært populært å ta en tur innom og spille et par runder over en pils eller noe annet. Det kan være lurt å bemerke seg at Lægreidspuben har 20års-grense.
 3. Meat Point er lokalisert rett over gaten fra Lægreidspuben og har nylig fått sitt eget dansegulv i underetasjen. I overetasjen er det også sitteplasser hvis du trenger en pause fra all dansingen. Det kan være lurt å bemerke seg at Meat Point har 20års-grense.

 

Sogndal-språket

Du kommer nok etter hvert til å oppleve litt språk-forvirrelse rundt de ulike dialektene du finner i bygden, så vi har tatt og kompilert en liten liste med noen uttrykk fra sognamaol (les: Sognemål)

 • Ho budla på broki, men turka det med tvåga: Hun sølte på buksen, men tørket det med kluten
 • Eru haoken?: Er du vimsete/glemsk?
 • Kåsaho når du sadadao: Hva sa hun når du sa det da
 • Å nai, eru her dao?: Å nei, er du her da?

 

Dette er bare et knippe av det du kan høre rundt omkring i bygden, men du kommer hvertfall i gang.

 

Økonomi

En økonomi-smell er noe de fleste studenter kommer til å gå på i løpet av sin utdanning, men det er helt lov og forståelig og ikke noe å være flau eller. Som de sier, læring gjør mester. Derimot er det mye som kan læres på forhånd slik at du ikke må sitte og spise nudler resten av måneden. Det viktigste er å lære seg egen økonomistyring, noe det blir gitt kurs om av bl.a, linjeforeningen for økonomi i Sogndal, også kjent som ØKS.

 

Et godt tips for å spare litt penger på pensum er å være på utkikk etter brukte pensumbøker. På begynnelsen av nytt semester er det alltid noen som er ute etter å tjene en slant ved å selge sine gamle pensumbøker. Da er det veldig greit å sjekke facebook-sidene i Sogndal og være på utkikk etter pensumbøker for ditt studie. Disse facebook-sidene er:

Ny student i Sogndal 2019

HISF - Kjøp & Salg

Man kan også spare penger ved turer fra og til Sogndal ved å sjekke facebook om det er noen som tilfeldigvis skal kjøre samme vei og er ute etter en å sponse litt bensinpenger. 

Samkjøring i Sogndal

 

Studentorganisasjoner

I Sogndal finner du et hav av ulike studentorganisasjoner du kan engasjere deg i. Om du er interessert i en spesiell idrett, vil drive med lyd og lys eller vil få erfaring bak baren - du finner garantert noe som passer for deg. Det å engasjere seg i en eller flere studentorganisasjoner er en super måte å få et hode over konkurransen på jobbmarkedet, men enda viktigere er det at du blir en del av det fantastiske studentmiljøet i bygden og stifter nye bekjentskaper.

 

Du finner alle studentorganisasjonene med stand i sentrumsparken klokken 2 og utover på mandag 12. august og kan melde deg på og spørre spørsmål om du lurer på noe.

 

Helse

I Sogndal har vi en helsestasjon hvor du kan sjekke deg for sykdommer og lignende, i tillegg til at de tilbyr ulike prevensjonsmidler. Den er lokalisert i Sogndal Helse- og Omsorgssenter rett ved Studentheimen. Åpningstidene er mandag: 9:30 - 14:30 for alle kjønn, og torsdag: 9:30 - 11:30 for det mannlige kjønn. Det er viktig at folk holder seg oppdatert på sin egen seksuelle helse, og tar i bruk prevensjonsmidler for sin egen sikkerhet.

 

På campus i hovedbygget har alle studenter gratis tilbud om rådgiver, prest og psykolog gjennom Studentsamskipnaden. Der er det bare å droppe innom og ta en prat om alt og ingenting, og det anbefales på det sterkeste hvis du sliter med noe!

 

Pass på hverandre

Som vi alle vet så kommer det til å bli masse fyll og galskap i fadderukene, og derfor er det spesielt viktig å ta vare på hverandre, enten om det er folk dere kjenner eller hvis noen ligger i grøften og ikke har det bra. Hvis det er krise og det trenges øyeblikkelig nødhjelp anbefales det alltid å ringe nødnummer for ambulanse som er 113.

 

Det er også folk som holder seg edru gjennom fadderukene, og det er alltid kjekt å bli kjent med så mange som mulig. Så hvis dere skal ut på byen og være sosial, ta kontakt med folka du har blitt kjent med og hør om de også vil være med. Husk at man ikke må drikke for å ha det kjekt.

 

Fadderuken

Fadderukene våre varer fra 12 - 24 august, hele 12 dager, så det er et skikkelig hardkjør, dermed er det viktig å huske å ta pauser. Det er absolutt ikke nødvendig å ta det fullt ut hele fadderuken, men du kjenner deg selv best så hør på hva kroppen din sier. Som sagt så ligger planen for fadderuken ute på Meieriet sin facebook-side, så det kan være en ide å sjekke planen og planlegge hva du vil gå på. 

 

Fadderen din kan også hjelpe deg med de spørsmål du må ha rundt fadderuken, så henvend deg også til de hvis du lurer på noe.